Μαμά και μπαμπά θα παίξουμε όλοι μαζί;

Οι γονεί χρειάζονται τα παιδιά και τα παιδιά τους γονείς.

Ο Jammies Barrie είχε πει την εξής σοφή ρήση: Κάθε φορά που ένα παιδί λέει ότι δεν πιστεύει στις νεράιδες, κάπου κάποια νεράιδα πεθαίνει τονίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αξία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού. Oταν οι άνθρωποι αποκτούν οικογένεια οι πολυάριθμες υποχρεώσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα κάθε γονέα και παιδιού, στερούν πολύτιμο χρόνο από τη μοναδική σχέση τους.  Μία σχέση που χρειάζεται κόπο για να χτιστεί και ανά πάσα στιγμή η ισορροπία της κρέμεται από μία κλωστή.

Πώς λοιπόν οι οικογένειες θα θωρακίσουν αυτή την ισορροπία; Πώς θα κερδίσουν τη φαινομενικά χαμένη εκ πρώτης όψεως μάχη για δουλειά, οικογένεια, προσωπική ζωή και χρόνος για το παιδί;Το πρώτο και ισχυρότερο όπλο σε αυτό τον αγώνα είναι η ενημέρωση και δεύτερον η προσπάθεια των γονέων να αξιοποιούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους σε κοινές δραστηριότητες. Μια σχετική έρευνα (2017), που διεξήχθη στην Ευρώπη και τη Κίνα σε διάστημα οκτώ μηνών περίπου με περισσότερους από τριακόσιους ανθρώπους, περιλαμβάνει το κεφάλαιο «Πώς παίζουμε μαζί;» στο οποίο αναφέρονται διαφορετικοί τρόποι παιχνιδιού, τα οφέλη για το παιδί και το γονέα αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με μελέτες, το “ελεύθερο παιχνίδι” είναι αυτό κατά το οποίο “το παιδί ακολουθεί τις δικές του παιχνιδο-παρορμήσεις”. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο γονέας βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του παιδιού που δημιουργεί τους κανόνες του δικού του παιχνιδιού και ο πρώτος πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κανόνες του δεν είναι βασισμένοι στην ισότητα, αλλά στις προτιμήσεις του. Το ελεύθερο παιχνίδι, λοιπόν, αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και ενισχύει την ικανότητά τους να παίρνουν αποφάσεις. Επιτρέπει, επίσης, στους ενήλικες να μάθουν να υποχωρούν βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα παιδικά μάτια, απελευθερώνοντας νέες ιδέες και κλονίζοντας τον συμβατικό τρόπο σκέψης.

Η δεύτερη κατηγορία παιχνιδιών είναι τα “Out-of-the-Box”, δηλαδή το καλλιτεχνικό παιχνίδι. Είναι το εκέινο όπου το παιδί κάνει χάλια το τραπέζι της κουζίνας με μπογιές και χαρτιά και όταν τελειώσει, ο γονέας μετατρέπεται σε κριτικό τέχνης με φοβερά ελεύθερο γούστο. Με βάση την έρευνα, “αυτός ο τύπος παιχνιδιού” προωθεί τον πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης κι επιτρέπει σε ενήλικες και παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους σε έναν κόσμο πέρα από κανόνες και υποχρεώσεις.Η έρευνα, φυσικά, καλύπτει και πιο τυπικές μορφές παιχνιδιών, απ’ αυτά που ορίζονται από συγκεκριμένους κανόνες, όπως το σκάκι ή κάποιο επιτραπέζιο.

Αυτού του είδους τα παιχνίδια φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να βοηθηθούν μεγάλοι και μικροί στη συγκέντρωση, τη χαλάρωση και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.Σε παράλληλη αναζήτηση στο χώρο του διαδικτύου για το παρόν θέμα, επιπρόσθετα, ένα άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας, Μαρίνα Μόσχα, παρουσιάζει και αναλύει λεπτομερώς τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δυναμώνει η σχέση γονιού-παιδιού. Έρχονται πιο κοντά, περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί και η εμπιστοσύνη που χτίζει το παιδί είναι σε γερά θεμέλια.
  • Ενισχύει το ομαδικό πνεύμα. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να υπακούει σε κανόνες και να μοιράζεται.
  • Διακρίνει τον ανταγωνισμό και τον συναγωνισμό. Το παιδί μαθαίνει την υγιή πλευρά του ανταγωνισμού, μαθαίνει πώς να κερδίζει αλλά και να χάνει. 
  • Μέσα από τους κανόνες που υπάρχουν στο κάθε παιχνίδι, μαθαίνει να υπακούει για να μπορεί να συμμετέχει και να μην αποβληθεί.
  • Επιμόρφωση και εκπαίδευση. Η διαδικασία του παιχνιδιού διευκολύνει τη μάθηση, καθώς το βίωμα γίνεται ενεργητική εμπειρία. Διαλέγοντας επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, αθλήματα με πλούσια ιστορία ή κάτι που θα έχει ενδιαφέρον και για το παιδί και για τον γονιό, αντλείτε γνώσεις καθώς διασκεδάζετε.
  • "Η ώρα του παιδιού ως αγχολυτικό!" Στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Πολλοί είναι οι γονείς που λένε πως μετά από μία κουραστική μέρα, όταν αφιερώνουν χρόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά τους μπορεί να εξαντλούνται σωματικά, νιώθουν όμως μεγάλη εκτόνωση από την πίεση, την ένταση και το άγχος της ημέρας!
  • Καλύτερη επικοινωνία γονιού-παιδιού. Είναι γεγονός πως μέσα από το παιχνίδια το παιδί χαίρεται και χαλαρώνει. Το ίδιο και ο γονιός του. Και το παιδί το καταλαβαίνει αυτό! Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσει για θέματα που το απασχολούν και που σε άλλη στιγμή δεν θα το έκανε.

Ελευθερία-Ραφαέλλα Γερολύμου
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ

Ετικέτες: οικογένεια, παιδί, γονείς, quality time,
2010

2010

%PM, %13 %883 %2014 %20:%Μαρ

ACTIVITIES

ACTIVITIES

%PM, %28 %595 %2014 %13:%Φεβ
Throughout the daily activities the child is developed creatively, learns how his body works and collaborates with the other children. They develop...

ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ

ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ

%PM, %06 %546 %2016 %12:%Δεκ
Ο Υπαρχηγός και οι Τομεάρχες είναι από τα πλέον έμπειρα Στελέχη μας και υπεύθυνοι για την οργάνωση και την κατανομή των αρμοδιοτήτων!Εχουν την...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ

%AM, %29 %106 %2024 %01:%Μάι
Αναρτήθηκαν τα ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

παιδικη κατασκηνωση στη Χαλκιδικη